Kuzu (kudzu)
Kuzu, czyli inaczej skrobia z korzenia puerarii. Tradycja stosowania tej rośliny w ziołolecznictwie chińskim sięga przynajmniej 2 tysięcy lat (pierwsze zapiski dotyczące kuzu pochodzą z I wieku z księgi zielarskiej autorstwa Shen Nonga) – stanowiła ona istne panaceum w walce z licznymi schorzeniami. Kuzu posiada bardzo szerokie spektrum działania i co najważniejsze jest dobrze przebadana. Ekologiczna skrobia z korzenia puerarii produkowana jest tradycyjnymi, prostymi metodami w przeciwieństwie do kukurydzianej czy ziemniaczanej, gdzie proces ten jest przyspieszany i obarczony kontaktem z szkodliwymi związkami chemicznymi.
Istnieje wiele rozpraw naukowych wskazujących na działanie puerarii m.in. w zakresie walki z uzależnieniami, zaburzeniami metabolicznymi czy chorobami układu krążenia. Badania wskazują także na właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe (izoflawony np genisteina).
Korzyści dla układu pokarmowego
Kuzu ma zdolność regeneracji błon śluzowych praktycznie całego układu pokarmowego – począwszy od przełyku, poprzez śluzówkę żołądka, na jelicie grubym kończąc. Ponadto redukuje nadkwasotę i wspomaga w walce z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Kuzu ma duży wpływ na regulację trawienia, dzięki czemu poprawia metabolizm. Jest znakomitym środkiem w przeciwdziałaniu zarówno zaparciom jak i rozwolnieniom. Pomoże także zgubić zbędne kilogramy – zmniejsza uczucie łaknienia i potrzebę sięgania po alkohol czy słodycze. Co ważne – zastosowanie kuzu pozwala uniknąć niechcianego efektu jojo.
Korzyści dla układu krążenia
Jako jedno z wielu prozdrowotnych działań, wskazuje się działanie wzmacniające dla układu sercowo-naczyniowego i usprawniające mikrokrążenie. Kuzu pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi. Redukuje zaczerwienienie twarzy. Ponadto regularne stosowanie ekstraktu z puerarii zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
Kuzu w walce z uzależnieniami, detoks organizmu
Prawdopodobnie najciekawszą i najbardziej spektakularną właściwością tej rośliny jest zdolność do walki z uzależnieniami. Udowodniono, że kuzu pomaga w uporaniu się z nałogami takimi jak alkoholizm, czy nikotynizm. Dzięki związkom flawonoidowym (pueraryna, daidzeina) nie tylko zatrzymywane jest przyswajanie alkoholu, ale również redukowane jest zatrucie alkoholowe, będące efektem ubocznym przemian chemicznych zachodzących w organizmie.
Badania wskazują, że kuzu pozwala ograniczyć aż o 40% ilość wypijanego alkoholu ( badanie w grupie osób chorych na alkoholizm). Już w pierwszym tygodniu możemy odnotować, że zmniejsza potrzebę picia alkoholu, jednocześnie wpływając na poprawę naszego stanu emocjonalnego i psychicznego poprzez regulowanie poziomu serotoniny i dopaminy w mózgu. Co istotne, kuzu działa długofalowo, a pozytywne efekty stosowania substancji są odczuwane stosunkowo szybko.
Korzyści dla układu nerwowego
Kuzu wykorzystywane jest w walce z nerwicami czy depresjami. Posiada także właściwości wpływające redukująco na stres i lęki. Zawarte w nim izoflawonoidy stymulują wydzielanie hormonów szczęścia, czyli serotoniny oraz dopaminy.
Korzyści dla układu hormonalnego
Ze względu na zawartość daidzeiny oraz genisteiny, kuzu posiada właściwości stymulujące układ hormonalny – w szczególności u kobiet. Jest więc dzięki temu szczególnie pomocny we wsparciu podczas menopauzy (pomoże przy uderzeniach gorąca, nerwowości, osteoporozie, zawrotach głowy) Nieocenioną właściwością jest też jego zdolność do łagodzenia bólów miesiączkowych i często związanego z tym zespołu napięcia.
Ponadto….
Produkty na bazie kuzu pomogą nam zbalansować ciało i umysł. Obniżą gorączkę, zredukują migreny czy wspomogą w walce z hipoglikemią, a działanie związków izoflawonowych wpłynie na pozytywny nastrój. Warto wprowadzić kudzu do swojej diety i dać mu działać, obserwując proces zdrowienia nie tylko ciała, ale także duszy.
Kuzu działanie antynowotworowe
Kolejnym niezwykle istotnym aspektem jest stosowanie kudzu root w terapii antynowotworowej, w tym głównie w leczeniu raka prostaty. Zawarta w kudzu genisteina wiąże się z receptorami androgenów, przez co ogranicza aktywność męskich hormonów, tj. testosteronu oraz dihydrotestosteronu, by móc tym samym obniżyć wpływ androgenów na rozwój nowotworu. Jak stwierdzono podczas badań, u pacjentów stosujących korzeń kudzu poziom PSA (markera nowotworowego odpowiedzialnego za raka prostaty) spadł aż do 50-80%.
Warto zauważyć, że korzeń kudzu jest w stanie zapobiec rozwojowi również innych nowotworów, co także związane jest z działaniem genisteiny. Jednym z jej zadań jest hamowanie procesów angiogenezy, a mianowicie rozwoju sieci naczyń krwionośnych, które to odpowiadają za dostarczanie do komórek nowotworowych tych składników, które wpływają na ich rozwój. Co ważne, izoflawonoidy budujące kudzu root usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, chroniąc tym samym przed rozwojem stresu oksydacyjnego.
Źródła – badania, artykuły, książki na temat właściwości i wpływu Kuzu (Kudzu) na organizm.
„Korzeń Kudzu: starożytne chińskie źródło nowoczesnych środków antydipsotropowych”
Kudzu root: an ancient Chinese source of modern antidipsotropic agents
Autors: W. M. Keung, B. L. Vallee
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9461670/
Zawarte w korzeniu kudzu izoflawonoidy- genisteina, pueraryna, daidzeina, daidzyna efektywnie zmniejszają potrzebę picia alkoholu i nie wykazują toksycznych skutków działania.