Majeranek

Majeranek pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego i jest uprawiany w wielu krajach Azji, Afryki Północnej i Europy. Od wieków był ceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. W medycynie tradycyjnej i ludowej wykorzystywano jego liście, ekstrakty z liści oraz olejki eteryczne w leczeniu problemów żołądkowo – jelitowych, dolegliwości ze strony układu oddechowego, nadciśnienia tętniczego, czy bóli głowy. Majeranek zawiera duże stężenie związków bioaktywnych, z czego najpowszechniej występują kwasy fenolowe (m.in. rozmarynowy i kawowy) oraz flawonoidy (m.in. kwercetyna, hesperytyna, hesperydyna i luteolina).
Za prozdrowotne działanie majaranku odpowiadają także związki zawarte w jego olejku eterycznym. Mowa tutaj o licznych terpenach, m.in. sabinen, terpinen-4-ol, γ- terpinen i α-terpineol

Główne zalety powyższych związków

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne 
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwobrzękowe,
  • rozgrzewające,
  • moczopędne,
  • rozkurczowe,
  • antyoksydacyjne.
Właściwości majeranku są zależne od składu chemicznego, a szczególnie od zawartości olejków lotnych i pory zbioru.

Suszone liście majeranku dostarczają:

  • witamin: K, A, B6, C, kwasu foliowego, B1, B2, B3,
  • składników mineralnych: żelaza, manganu, wapnia, miedzi, magnezu, cynku i
    potasu,
  • błonnika pokarmowego .
Z uwagi na niewielką ilość majeranku dodawaną zwyczajowo do potraw, nie stanowi on istotnego źródła składników odżywczych w diecie.